
Molta gent pensa que per viure un estil de vida que et permeti llibertat de moviment i ajudi a les teves ganes de viatjar, necessites una gran quantitat de diners per suportar-ho. Nosaltres no ho creiem. Com sempre, i amb tot, els diners et posaran les coses fàcils, però no són imprescindibles. I aquí t'explicarem per què.
Quan parlem de ser sostenible, estem pensant sobretot en com garantir el suport econòmic necessari per una aventura com aquesta, a llarg termini o fins i tot de forma indefinida. Nosaltres creiem que tothom és capaç d'esdevenir nòmada amb èxit, però aquest èxit dependrà en gran mesura del teu nivell d'organització, de les teves dots comunicatives, de la teva confiança i com sempre, de la teva sort.
Hi ha dues maneres, igualment importants, de mantenir un nivell econòmic acceptable: guanyar diners, i estalviar diners. Com a tot arreu a la vida, vaja. Així que aquí intentarem explicar maneres de maximitzar els diners que guanyis, i minimitzar les teves despeses, utilitzant la nostra condició de nòmada en favor nostre, com una aventatge en comptes de com un impediment.
Guanyar diners
Si veniu d'una situació estable, sou propietaris de la vostra casa i teniu una feina ben pagada, l'administrar aquests béns de manera sàvia (venta, lloguer) us proporcionarà una quantitat de diners que es poden estirar moltíssim en països barats. De totes maneres, assumim que no necessiteu aquesta pàgina per saber això, i enfocarem els nostres consells cap a aquells que, com nosaltres mateixos, no tenim gaires recursos en un origen.
Treballar en un païs ric

Alguns països recomanats per fer això, i interessants de descobrir per si mateixos, són Japó, Noruega o Suïssa, però la majoria de països occidentals funcionaran la mar de bé, possiblement també el teu. Així que, si vols, pots cobrir aquest pas directament abans de marxar enlloc.
Aquesta web t'ajudarà a conèixer els requeriments de visat per la teva nacionalitat per cada païs que elegeixis. El ministeri d'afers extrangers del teu propi páïs també serà una font útil. Pensa que en l'Europa sense fronteres, no necessites cap permís especial per treballar en països de la CEE amb un passaport emès a Espanya. Sempre serà útil que coneguis l'idioma natiu si vols treballar en qualsevol païs, o com a mínim, l'anglès, però no és estrictament necessari. També t'ajudarà tenir o aconseguir contactes de confiança en aquests llocs, així que te n'oblidis de construïr aquesta llista. Un cop decideixis la destinació, i si no et vols dirigir a un lloc de treball en particular (algun contacte que tinguis, un moviment internacional dins la teva empresa...), hi ha forces pàgines que et poden ajudar a trobar feina. Aquí en llistem un parell, però pensa que estan orientades a la búsqueda de feina a nivell global, així que pàgines específiques del païs que busquis et poden donar millors resultats. Cada païs ofereix oportunitats diferents, així que t'encoratgem a buscar amb profunditat i paciència.
http://www.monster.com
http://www.transitionsabroad.com
Aquesta última, per cert, Transitions Abroad, conté molta altra informació que et pot ser rellevant per la planificació de la teva experiència.
Els teus coneixements, en qualsevol àmbit, poden ser útils per molta gent, així que busca també on pots ensenyar tot allò que ja saps, des del teu idioma fins a qualsevol cosa en la que siguis hàbil. Pensa també que pots intercanviar aquestes habilitats per algun servei que puguis necessitar, com és ara allotjament. No és tot una qüestió de diners!
Per últim, i relacionat amb això, com més coses sàpigues més coses seràs capaç d'ensenyar. No deixis mai d'aprendre!
Feines portables: fes pàgines web

Pensa que per continuar treballant amb aquelles empreses o contactes que ja has treballat, i que per aquest motiu confien en tu, hauràs d'haver causat una bona impressió en ells, i així desitjaran seguir comptant amb els teus serveis, malgrat les dificultats afegides que suposa que treballis des de l'altra banda del món en comptes de des de l'escriptori del costat, així que t'encoratgem a que donguis el millor de tu mateix a tot arreu on creguis que ho mereixin. Des d'aquí som uns fidels creients en el karma: tot allò que sembris, d'una forma o altra, ho recolliràs d'una forma o altra.
A part d'aquests contactes de primera mà (que continua i conscientment has d'estendre i mantenir), i assumint que difícilment aconseguiràs feina als països on viatgis, almenys legalment, degut a permisos de treball, hi ha diverses pàgines que fan la funció d'intermediari entre desenvolupadors i potencials clients, en una relació comercial tipus freelance, i sota un sistema de subasta de projectes. Pensa que si està vivint en un païs barat, podràs oferir preus més competitius. Nosaltres no els hem utilitzat, així que no podem dir com d'útils són encara, però les opinions que n'hem sentit no són negatives.
http://www.project4hire.com
http://www.getafreelancer.com
I especialitzant-se en el públic llatí, i en llengua castellana:
Feines portables: la teva idea, a internet
Si ets un desenvolupador i tens temps, de totes maneres, també pots considerar l'utilitzar les teves habilitats per construir la teva pròpia pàgina i desenvolupar les teves idees. Molta gent opina que un negoci a través d'internet, que puguis administrar des de tot arreu, és la millor manera de poder viure sense el lligam d'un lloc concret. Amb els teus coneixements, ja tens el primer pas, ara només falta trobar una bona idea.

Per què la teva pàgina o blog sigui un èxit, necessitaràs visites. Recorda que la regla és senzilla: com més visites tinguis, més gent llegirà les teves idees i els teus anuncis, com més gent llegeixi les teves idees, més possibilitat de creació de xarxa tindràs, i com més gent llegeixi els teus anuncis, més clicks aconseguiràs. Però el més important és: com més interessant i rellevant sigui el teu blog o la teva pàgina, més visites aconseguirà.
Aconseguiràs visites de dues vies principals: la primera, d'altres pàgines que et refereixin, i la segona, estar ben posicionat en buscadors.
Per les dues vies has de fer més o menys el mateix: crear xarxa, ser rellevant i oferir informació o serveis de qualitat. Has de recordar sempre que internet és una xarxa, no ets tu sol, i el que vols és que la teva pàgina entri dins la dinàmica de xarxa, no que substitueixi a totes les altres. Sempre que ja existeixi informació a internet que sigui rellevant pels continguts de la teva pàgina, t'encoratgem a que la utilitzis, i refereixis als teus lectors a d'altres pàgines. Aquestes pàgines veuran el teu detall i et tindran present, considerant potser, si ets rellevant per a ells, també el posar un link cap a tu. Recorda que, com més pàgines apuntin cap a tu, no tan sols més visites rebràs des d'aquestes pàgines, sino que els buscadors et classificaran millor en els seus rànquings.
Un consell... la teva llengua materna potser és una llengua minoritària, i tu estàs pensant que per què molestar-te en crear continguts en aquesta llengua, quan si són en anglès tindràs un públic molt més ampli. Bé. Per una banda, internet està plè de recursos en anglès, però va una mica fluix en moltes altres llengües. A la vegada, estàs reduïnt el teu mercat molt més, però també la teva competència: és molt més senzill que algú trobi la teva pàgina buscant "viatge al voltant del món" en català que no pas "trip around the world" en anglès. Encara que hi hagi molta més gent buscant per la segona, també hi haurà molts més resultats, i la teva rellevància serà més baixa, així que la possibilitat que la teva pàgina aparegui alta en una búsqueda és molt més gran si és en català que no pas si és en anglès.
Idealment, es clar, la teva pàgina hauria d'estar en el màxim d'idiomes possible. Que puguis assolir-ho és una qüestió de temps, coneixements i ganes.

Hi ha moltes pàgines a internet plenes de bons consells sobre com escriure / bloggejar exitosament, com aconseguir visites, com estar a dalt dels buscadors i com generar una compensació econòmica des de la teva pàgina, així que t'enviarem allà perquè n'aprenguis una mica més. Tingues paciència. Abans d'aconseguir cap resultat de consideració, has de saber què estàs fent, i necessitaràs un temps per llegir, aprendre i aplicar.
http://www.google.com/webmaster
http://www.google.com/adsense
http://www.wilsonweb.com/articles/checklist.htm
http://www.johnchow.com
http://moneymakerinfo.blogspot.com/
Feines portables: literatura i fotografia de viatges
El somni de molts vitgers és utilitzar els seus viatges per guanyar els seus salaris. Per aìxò el ser escriptor o fotògraf de viatges sembla que hagi de ser algun tipus de paradís terrenal. De totes maneres, per la meva experiència i la de molts altres, no és fàcil entrar dins el negoci, i un cop a dins, els salaris i les condicions de treball estàn lluny de ser paradisíques. Però no tot són males notícies. Segur que cap publicació tirarà enrere un bon reportatge, especialment si conté bones fotografies. El nostre consell és que escriguis els articles per tu mateix i et concentris en les fotografies. Un cop fet això, envia una mostra d'aquestes fotografies a les revistes o llocs web on vols intentar ser publicat, i tingues molta paciència. No és fàcil que siguis seleccionat ràpidament, ja que reben moltes ofertes, i moltes d'elles són de gent amb més experiència i amb qui ja confien (recordes això?). Però si la teva feina és bona, et mantindràn a l'espera fins que disposin d'un espai per tu. Llegeix literatura de viatges per saber com fer-ho satisfactòriament. Practica al teu propi blog de viatges. Aquí tens uns exemples de com introduir-te dins la professió.
http://www.travelwritingtips.com
http://www.transitionsabroad.com/listings/travel/travel_writing/index.shtml (un altre cop Transitions Abroad, excel.lent i molt completa)
Feines portables: escriu un llibre
Si t'agrada escriure, i tens imaginació, encara millor que escriure en una revista seria escriure un llibre sobre les teves experiències a la carretera. O fins i tot escriure un llibre sobre qualsevol cosa que vulguis. Escriure és la feina portable perfecte. No necessites ni connexió a internet. Només tu i algun lloc on escriure. Però veure el teu llibre publicat és encara més difícil que veure els teus articles de viatges publicats. Segurament, si ets un autor desconegut, et serà més faàcil publicar-te tu mateix el llibre, i deixar que la pròpia qualitat d'aquest et creiï la reputació necessària perquè algún editor et compri els drets. No és ràpid, però pot ser econòmic i eficient. Honestament, no en sabem massa d'aquest tema, així que et referim a pàgines que semblen molt més llestes que nosaltres:http://www.librosenred.com (en castellà)
Altres feines portables
Avui en dia hi ha moltes feines que es poden fer des de casa. Des de traducció, introducció de dades, telemàrqueting,... com a idea, tota feina que puguis fer des de casa teva, també la podràs fer des de qualsevol lloc on viatgis, sempre que tinguis connexió a internet. I les teves despeses mentre viatges a països barats seran moltes menys que les que tindràs normalment a casa, amb la qual cosa podràs cobrir perfectament el que et costi conectar-te a internet, i et compensarà el treballar moltes menys hores que ho faries en la teva vida normal. Per trobar llistats de feines que requereixen treball des de casa, et remitim a aquestes pàgines:
http://www.guru365.com
http://www.allfreelance.com/
Treballa allà on vagis

Aconsegueix un spònsor
De vegades, la solució més evident és la més fàcil. Què millor que ser pagat tan sols per fer el que vulguis? Per què algú t'esponsoritzi, has de ser una personalitat interessant, i el teu viatge ha de ser original i particular. És difícil que ningú esponsoritzi un cap de setmana a Mallorca, però potser és factible que algú estigui interessat en associar el seu nom amb una volta al món en kayak. Evidentment, aquests són casos extrems, però vénen a donar una idea del que em refereixo.L'esponsorització pot anar des del bitllet d'avió, fins a material o fins a totes les despeses pagades, i el que aconsegueixis dependrà de la teva imaginació. No posem cap enllaç per això, però t'encoratgem a que siguis imaginatiu i a que no et tanquis cap porta. Pensa que hi ha moltes empreses al món amb molts diners a gastar i amb moltes ganes de gastar-los. Només necessiten un bon motiu. Mai pensis massa petit: és plè de gent que dirà que no a les teves idees, no és necessari que ho facis tu mateix.
Ingressos alternatius
És important pensar que els diners que aconseguiràs durarán més a la teva destinació que a casa. Per aquest motiu, no volem aspirar a guanyar tants diners com els que guanyaries a casa, i de vegades, un petit ingrés pot ser important. Hi ha maneres d'aconseguir diners que ens semblarien potser absurdes en d'altres circumstàncies, però que en la nostra nova situació poden resultar útils. Em refereixo a tots aquells programes que et paguen per rebre e-mails, o per llegir publicitat, o per escriure opinions, o per contestar enquestes. Els diners que guanyes no són tant per les teves pròpies activitats, sino per les activitats dels teus referits, i dels referits dels teus referits. Així que hauràs de fer una mica de xarxa per treure'n cap benefici real. Però si us plau, evita l'spam. Si vols beneficiar-te d'internet, com nosaltres també volem, no l'embrutis. En trobaràs molts, d'aquests programes. I aquí en posem només una mostra, amb nosaltres mateixos com a referidors. En som una mica escèptics, però estaríem encantats de canviar d'idea!Diners a canvi de llegir publicitat, que t'envien al teu correu electrònic:
http://www.navemail.com (en castellà)
http://www.consupermiso.com (en castellà)
http://www.mepagan.com (en castellà)
Diners a canvi d'escriure opinions o contestar enquestes:
http://www.ciao.com (en diversos idiomes, és una web útil, aquesta)
Diners a canvi de clicar en campanyes:
http://adbux.org (en anglès)
Hi ha moltes d'altres webs que requereixen un pagament previ, i et prometen que te'l tornaran incrementat. Nosaltres mai hem pagat res, i no us recomano que ho feu. De totes maneres, internet està plè d'oportunitats que segur que poden generar alguna cosa. Aixì que busca, compara i digan's-ho!
Un cop més, si en coneixes algun altre programa que creus que pot ser interessant recomanar, envia'ns-el, amb la teva referència, i encantats el posarem aquí.
Mantén-te connectat
Et farà gràcia que pràcticament tot el que estem comentant necessita de connexió a internet, i potser t'estàs preguntant com ho faràs, de pagar-te la connexió, o els cafès internet, o fins i tot com et connectaràs en segons quins llocs del món. Aquí tens un parell de pàgines que et poden ajudar. Llocs gratuïts on connectar-te a una xarxa wi-fi, que n'hi ha ja a molts llocs, i creixent, o plans 3G assequibles. Busca en pàgines concretes dels països on et trobis per trobar més i millor informació.Estalviar diners
Tant o més important com assegurar-te uns ingressos constants, és el pensar en no gastar massa. Si has triat una vida nòmada, assumirem que també estàs renunciant a molts dels luxes que el món occidental t'ofereix. Pensa que, per viure, realment no necessites massa coses, i mantenir aquest nivell de necessitat baix és la primera premissa per arribar a mantenir una vida nòmada satisfactòria.
Viatja a països barats

En Tim Leffel és un reconegut escriptor de viatges a baix cost, i els seus comentaris en aquest sentit poden ser valuosos. En aquest link, d'una pàgina amb una adreça molt semblant a la nostra, en podem veure un extracte del seu contingut, que pot servir de base per planejar les nostres destinacions.
Minimitza les despeses en transports
Normalment, per aconseguir viatjar de forma més barata, necessites flexibilitat i temps. Per arribar a la teva destinació, de vegades rutes que poden semblar extranyes al final resulten ser més econòmiques, i amb l'erupció de literalment centenars de companyies de baix cost, la combinació de diversos vols pot ser més profitosa que no pas el clàssic trajecte intercontinental.Aquesta pàgina és un bon lloc per trobar vols barats entre pràcticament qualsevol lloc del planeta:
Si utilitzaràs trajectes llargs d'avió és una bona idea aprofitar-se dels múltiples programes de milles per usuaris freqüents. Cada companyia té el seu, i la majoria (especialment en companyies aèrees tradicionals) estan combinats sota aliànces aèrees. Hi ha pàgines amb autèntics experts en la matèria, que t'ajudaran a triar quins programes et convenen més, i a utilitzar el més òptimament les teves milles:
http://www.milemaven.com
http://www.flyertalk.com
Un cop arribis a la teva destinació, et podràs moure local, regional, o nacionalment (i molts cops, també internacionalment) amb els transports públics de cada país. Evidentment, no t'esperis estàndards occidentals a molts d'aquests llocs, però els serveis et portaran igualment a qualsevol lloc que vulguis a preus extremadament reduïts. Si vols donar un cop d'ull a valuoses explicacions sobre transports públics arreu del món, us remiteixo a l'excepcional pàgina d'un guru del tema.
Minimitza les despeses en allotjament
La millor manera de minimitzar les despeses d'allotjament és allotjar-te gratuïtament. I la manera més senzilla d'allotjar-te gratuïtament és fer-ho a casa d'un amic. Però... no tinc amics allà on vull anar! Bé doncs... fes-los! Fent una mica de xarxa pots crear contactes a tot arreu, i hi ha xarxes específicament destinades a intercanvi gratuït d'allotjament. Hi ha gent, arreu, encantada de rebre altra gent a casa seva i exercir d'amfitrions a la seva ciutat. Tu només els hi has de demanar. Algunes d'aquestes xarxes són:
http://www.hospitalityclub.org
http://www.coachsurfing.com
Les hem llistat també a d'altres apartats d'aquesta pàgina, i crec que s'ho mereixen per la seva polivalència i rellevància al tema que ens ocupa.

Com que a internet no hem sabut trobar un lloc on hi hagi informació centralitzada sobre aquestes oportunitats, hem decidit crear-lo nosaltres mateixos. Encara hi estem treballant, i hi estarem els propers mesos, però apareixerà en aquestes pàgines tan bon punt estigui en marxa. La seva adreça: http://www.homeforservice.com
Per últim, pot ser que ni vulguis treballar ni vulguis allotjar-te a casa d'altra gent. Encara et queden opcions... hi ha comunitats religioses i socials que ofereixen allotjament gratuït a curt termini, com poden ser la Salvation Army crisitiana o les gurudwaras sikhs.
Si tot i així el que vols és pagar, però poc, pensa que en països barats els hotels i els lloguers d'apartaments són molt assequibles. Pots referir-te a associacions hosteleres o directament als hotels per preguntar preus per curt o llarg termini, i els anuncis classificats del teu destí estaran plens d'ofertes de lloguer.
Recorda que, si gastes suficientment temps buscant i triant, tens moltes possibilitats de trobar alguna cosa que et satisfaci en tots els sentits.
Aconsegueix un spònsor
Ja hem parlat d'spònsors quan pensàvem en com guanyar diners, però de nou són rellevants en com no gastar-los. Un spònsor és qualsevol que t'ofereix alguna cosa a canvi de lligar el seu nom al teu. D'altres vegades, serà algú que et considera suficientment interessant com per voler que li aportis continguts, escrits, fotografies, o videos, o dibuixos, o senzillament publicitat. La llista de possibilitats és tan llarga com circumstàncies podem imaginar. Tota empresa considerarà esponsoritzar-te si el que li pots oferir és interessant per a ells, així que el que has de fer és oferir quelcom interessant.Només com a exmple, et remitim a la fascinant història d'en Daniel Price:
http://www.moonlight-chronicles.com
Ofereix els teus serveis
El millor consell quan has triat viure una vida d'aquest estil és que mai et tanquis portes, i de la mateixa manera que confies en que el món et porti plàcidament pel bon camí, confia en que, si ho necessites, les opotunitats se't presentaran. No et cansis de preguntar i demanar, i no t'oblidis d'oferir. Un cop més, hi ha molta gent que et dirà que no a les teves demandes, no fa falta que siguis tu mateix qui ho faci.A canvi dels teus serveis pots aconseguir pràcticament de tot. Només has de preguntar als llocs indicats.